Omscholingsproject bij personeelstekort – 10 tips voor ondernemers

Het omscholingsproject Talent in de Keuken leidt zij-instromers op tot vakbekwame koks. In mei 2018 zijn de eerste 27 kandidaten gekoppeld aan restaurants in en om Nijmegen. Denkt u erover om zich als Leerwerkbedrijf aan te sluiten bij een omscholingsproject? Wilt u weten wat werkt en wat niet? WerkgeversServicepunt ging op bezoek bij luxe hotel-restaurant MANNA en Blue waar twee kandidaten van Talent in de Keuken 2018-2019 werden opgeleid door chef-kok Jay Yskes. Doe uw voordeel met zijn ervaringen en tips.

Als wij horeca-breed goede koks willen hebben, dan zullen we zelf moeten investeren in het opleiden, begeleiden en motiveren van koks-in-spe. – Jay Yskes

Mismatch onderwijs en praktijk

“Horeca opleidingen faciliteren niet meer zoals wij vroeger gewend waren”, stelt Yskes. “Ingegeven door de overheid moet alles sneller en korter. Dat betekent: meer theorie en minder praktijklessen. Een sollicitant met het papiertje chef-de-partie kan tegenwoordig bij wijze van spreken niet eens mayonaise maken, laat staan 20 gasten ‘draaien’. Maar … we moeten stoppen met klagen.”

Investeren in toekomstig personeel en branche

“Als wij horeca-breed goede koks willen hebben, dan zullen we zelf moeten investeren in het opleiden, begeleiden en motiveren van koks-in-spe. Dat ben je aan je branche verplicht. We hebben er in de regio allemaal profijt van als er goede mensen rondlopen die plezier hebben in dit vak. Ik ben daarom blij dat Talent in de Keuken is gestart in Nijmegen om het nijpende kokstekort op te lossen. Het is een geweldig initiatief.”

Denkt u erover om u als (horeca-)ondernemer aan te sluiten bij een omscholingsproject, zoals Talent in de Keuken? Doe dan uw voordeel met deze 10 tips:

1. Weet waarom je wilt meedoen en wat dat betekent

Jay Yskes: “Je kan meedoen aan een omscholingsproject zoals Talent in de Keuken puur omdat je jouw personeelstekort op korte termijn wilt oplossen. Belangrijke drijfveer voor mij is om de markt interessanter te maken. Wij kunnen aan omscholingskandidaten laten zien hoe leuk het is om in de horeca te werken. Als je alleen meedoet om je personeel aan te vullen, dan loop je er misschien tegenaan dat je veel moet investeren en geduld moet hebben. Het geeft misschien meer voldoening om mensen te begeleiden en te zien groeien naar een plek die bij hen past. Je kan daar je focus op verleggen.”

2. Betrek je management en je team bij het project en vraag 100% commitment

“Vergeet niet dat een leerwerktraject alleen kans van slagen heeft als iedereen erachter staat. Het vergt tijd en geduld, je gaat experimenten en dat vraagt een open blik. Ik heb van iedereen volledige support gevraagd. Krijg je dat niet? Begin er dan ook niet aan.”

3. Onderzoek belemmerende overtuigingen

“Ons management stond huiverig tegenover het project. Men dacht: het wordt teveel gedoe, deze kandidaten hebben al eerder gefaald – waarom zou het nu wel lukken? Niemand heeft zin in problemen, gedoe is niet handig met een open keuken. Daar tegenover staat het nijpende personeelstekort in onze horecabranche. We zijn met zijn allen verantwoordelijk voor het succes van ons vak en onze branche!

4. Maak zoveel mogelijk gebruik van bevlogen begeleiders

“Het is heel prettig om samen te werken met Eli van der Pluijm, die zich als chef-kok aan Talent in de Keuken verbonden heeft. Gedurende het gehele koksproject worden de kandidaten ook door hem begeleid. Hij heeft ook de 16 vakinhoudelijke workshops tijdens de proefplaatsing voor zijn rekening genomen. Ik vertrouw op zijn oordeel als het om kandidaten gaat. Hij ziet of iemand het in zich heeft of niet.”

5. Gebruik een speeddate als eerste kennismaking met ALLE kandidaten

“Vaak hebben kandidaten een vertekend beeld van jouw organisatie. Dat moet je in een eerste kennismaking kunnen bijstellen door met iedereen in gesprek te gaan. Als de organiserende partij vooraf selecteert op de voorkeur van een kandidaat voor een bepaalde horecaondernemer, dan mis je wellicht kansen in de match tussen vraag en aanbod. Goed om alert op te zijn.”

Zorg ervoor dat de bedrijfspresentatie voor kandidaten op orde is. Tip: google eens op ‘Employer Branding’. De eerste kennismaking kan dan echt gaan over de persoon en de ‘klik’. – Anne Pet, UWV WerkgeversServicepunt

 

6. Kijk verder dan je neus lang is

“Bij ons werken Talent in de Keuken kandidaten Pedro en Malou”, vervolgt Jay. “Malou is een afgestudeerde HBO-er Beeldende Kunst. Niet een 1-op-1-match, zeg nou zelf. Maar Malou kookte en bakte altijd al graag. Koken is net kunst volgens haar, je werkt met je handen en je wordt uitgedaagd om na te denken over wat je maakt, de receptuur en de opmaak van een bord. Via Talent in de Keuken kwam zij op ons pad. Een perfecte match!”

Het is best gebruikelijk in de horeca om iemand op zijn ‘looks’ te beoordelen. Denk maar eens aan het bedienend personeel. Ik wil eerst kijken naar het CV, de ervaring en vervolgens in gesprek gaan met de persoon over het vak. Pas na een proefdag zal ik beoordelen of iemand geschikt is. Een knappe kop of niet, dat interesseert mij niet. Het gaat erom of ik in de kandidaat geloof.”

7. Heb je een kandidaat op het oog? Vraag door …!

“Natuurlijk mag je niet alles vragen aan een kandidaat, maar je moet wel weten onder welke omstandigheden een potentiele kok op zijn best presteert – en wanneer niet. Bepaalde vormen van autisme zijn misschien niet zo handig in een keuken met 6 man. Als je het niet weet, dan kun je er ook geen rekening mee houden. Een goed beeld van elkaars mogelijkheden en verwachtingen vergroot de slagingskans enorm. UWV, Leerwerkloket en Werkbedrijf kunnen daarin ook bemiddelen.

Een speeddate leent zich perfect voor de eerste kennismaking met kandidaten, mits goed georganiseerd. Kom met minstens twee vertegenwoordigers van jouw bedrijf naar de eerste kennismakingsronde. Zo heb je voldoende gelegenheid om met interessante kandidaten verder te praten, terwijl jouw collega de eerste selectie doet. – Anne Pet, UWV WerkgeversServicepunt

8. Help omscholingskandidaten rustig integreren in jouw omgeving

Yskes: “Werken en leren in een nieuwe omgeving vergt veel van de kandidaat en van de collega’s in het team. Vooral de eerste maand is het moeilijk en hebben veel kandidaten een langzame start. Duidelijk is geworden dat de meeste kandidaten van Talent in de Keuken meer (begeleiding) nodig hebben om in het werkproces te komen. Er zijn soms strubbelingen, onduidelijkheden en dat leidt tot irritatie op de werkvloer. Juist dan moet je veel praten over verwachtingen en steeds bijsturen. Dat werpt zijn vruchten af.”

Je moet als organisatie en team wel stabiel zijn om die begeleiding te kunnen geven. – Jay Yskes

9. Communicatie, communicatie, communicatie

Jay: “Vraag je team om te delen wat hen opvalt, vraag de kandidaat om open te zijn over zijn ervaringen en wensen. Blijf in gesprek, ook over de overtuigingen of angsten die achter een bepaald standpunt leven. Aandacht zorgt ervoor dat kleine irritaties snel omgebogen kunnen worden.”

De organiserende partij moet ons – de leerwerkbedrijven en kandidaten – regelmatig informeren over de voortgang van het project en snel bereikbaar zijn bij vragen, onduidelijkheden en problemen, bijvoorbeeld via nieuwsbrieven, bezoekjes, telefoontjes en Whats app. Vind je het te weinig? Trek aan de bele!”

“Maak ook iemand verantwoordelijk voor het laten tekenen en inleveren van contracten en proefplaatsingsformulieren. Nu blijven dit soort zaken liggen, omdat ze niet tot mijn prioriteiten behoren. Talent in de Keuken kan wat dat betreft nog professioneler, we leren gaandeweg van elkaars feedback.”

10. Maak de kandidaat onderdeel van jouw team, ook richting klanten

“Niemand heeft hier een uitzonderingspositie”, aldus de chef-kok. “Wij communiceren ook niet expliciet over dit project naar onze gasten. Op het moment dat kandidaten bij ons instappen zijn ze onderdeel van ons team. Dat hoeven gasten dus ook helemaal niet te ervaren, dat is naar beide partijen toe niet fair. De druk in de horeca is soms hoog, daar moet je tegen kunnen.”

Meer over Talent in de Keuken

Vanwege het grote tekort aan koks hebben 27 horecaondernemers, ROC, Werkbedrijf, Leerwerkloket en UWV de handen ineen geslagen. Door financiële steun van de Provincie Gelderland en het Ondernemersfonds Nijmegen is het project Talent in de Keuken gestart om zij-instromers op te leiden tot vakbekwame koks. In mei 2018 zijn 27 kandidaten gekoppeld aan restaurants in en om Nijmegen. Bij dat restaurant blijven de koks-in-spe een jaar onder contract werken. Daarnaast volgen zij sinds 4 september een dag per week les op het ROC Nijmegen.

Contact

  • Heeft u vragen, suggesties of opmerkingen over het omscholingsproject Talent in de Keuken?
  • Heeft u een kandidaat op het oog die u graag in uw organisatie zou zien uitgroeien tot volwaardig kok?
  • Kent u ondernemers die met de handen in het haar zitten om een kok te vinden?
  • Of kunt u als leerwerkbedrijf een plek bieden aan een gemotiveerde kandidaat?

Aarzel dan niet om contact op te nemen met Anne Pet van Projectgroep Talent in de Keuken via info@wspnijmegen.nl

Lees verder

Bronvermelding beeldmateriaal: de foto in de header is van www.indebuurt.nl