Grootschalige werving Thermen Berendonck succesvol door samenwerking

Op 1 mei opent wellnessresort Thermen haar deuren aan de recreatieplas Berendonck in Wijchen. UWV en WerkBedrijf ondersteunen Thermen Berendonck bij het invullen van de bijna 200 vacatures. We spreken HR-adviseur Chantal Grootjen over de grootschalige wervingscampagne, de speeddates voor werkzoekenden en de aankomende training en onboarding van alle nieuwe medewerkers.

Gastheerschap

Chantal: “De Thermen heeft gastheerschap hoog in het vaandel. De sauna is als gast ontspannend, maar achter de schermen wordt er natuurlijk hard gewerkt! Onze (toekomstige) medewerkers moeten zich dienstbaar willen opstellen, die eigenschap kunnen wij hen niet aanleren. Praktische zaken zijn daarentegen wel te trainen, zoals het bedienen van een reserveringssysteem of het dragen van een dienblad. We kijken dus verder dan het cv. Een oud-verpleegkundige kan met zijn of haar achtergrond bijvoorbeeld prima passen als allround medewerker saunaplein.”

Speeddates bij UWV en WerkBedrijf

UWV en WerkBedrijf zijn na goed overleg met de HR manager Bob de Bruijn van de Thermen begin januari gestart met een grootschalige voorlichting en voorselectie van kandidaten. Het gaat om de werving voor diverse functies bij de Thermen in keuken, restaurant, beauty, tuinonderhoud, saunaplein, schoonmaak, linnenkamer en techniek. De match met de werkzoekenden vraagt om maatwerk van de organisaties. Na negen voorlichtingsbijeenkomsten en de voorselectie konden 120 kandidaten door naar de speeddates met Thermen Berendonck.

Chantal: “Ik ben zeer te spreken over de organisatie van de speeddates. De mooie locatie aan de Nieuwe Dukenburgseweg is erg geschikt met zoveel ruimtes en de hartelijke ontvangst en begeleiding voor alle kandidaten is professioneel neergezet. De voorselectie hebben we in goed overleg aangescherpt, voor een betere match op functies. De onderlinge communicatie verloopt steeds prettig en vlot via twee vaste adviseurs van WerkBedrijf en het WerkgeversServicepunt van UWV. ”

Wervingscampagne

Ondanks de huidige personeelskrapte is er veel animo voor de vacatures van de Thermen Berendonck. Chantal: “Natuurlijk zitten we wel een beetje in een luxe positie, want hoe vaak krijg je de kans om bij een nieuw bedrijf te starten? We doen veel aan PR en zijn goed zichtbaar in de gedrukte pers, maar ook online en langs de snelweg. De samenwerking met WerkBedrijf en UWV is voor ons belangrijk om een grote groep werkzoekenden te bereiken.

“Vanuit UWV zijn er 28 kandidaten door de volgende ronde – of zelfs al aangenomen. Een groot deel van deze mensen had al 6 maanden geen baan meer. We krijgen dus veel blije reacties en daar doen wij het voor!” – Jill van Zuijlen, adviseur UWV WerkgeversServicepunt

Investeren in personeel

Quality Wellnessresorts, waar Thermen Berendonck onderdeel van is, wil de beste wellness werkgever worden van Nederland – en ze zijn hard op weg. Chantal: “We proberen ons te onderscheiden met kortingsregelingen voor personeel, bijvoorbeeld op saunabezoek, en scholings- en doorgroeimogelijkheden. We willen mensen aan ons binden voor langere termijn, daarbij hoort ook een vast contract.”

De Thermen biedt ruimte voor verschillende kandidaten, ook degene met een Wajong, WIA, ZW of WGA uitkering. Er wordt echt gekeken naar de mens, niet alleen naar het cv. Een mooi voorbeeld van inclusief werkgeverschap! – Jill van Zuijlen, adviseur UWV WerkgeversServicepunt

Interne scholing wordt gefaciliteerd met een eigen trainingshuis – de Quality Wellnessresorts Academy – en het Banyan Centre voor persoonlijke ontwikkeling waar niet alleen gasten, maar ook medewerkers terecht kunnen. De opgedane kennis kan direct toegepast worden op de werkvloer.

Ik ben zelf recentelijk intern geswitcht van mijn baan als Front Office Manager naar de functie van HR adviseur en daarmee het levende bewijs dat doorgroeien en jezelf ontwikkelen goed mogelijk is bij de Thermen. – Chantal Grootjen, Thermen Berendonck

Volgens Chantal zorgt het familiegevoel binnen de Thermen voor een fijne en collegiale sfeer voor alle werknemers: “Nog steeds is het contact met de eigenaren erg persoonlijk. Ook op het jaarlijks familiefeest en nieuwjaarsontbijt. Dat maakt dat mensen graag bij ons blijven werken.”

Onboarding programma

“Elke gast ontvangt altijd dezelfde hoogwaardige Thermen beleving, volgens een vaste structuur, dat is onze basis”, legt Chantal uit. “Dat kan alleen omdat nieuwe medewerkers een uitgebreid inwerkprogramma doorlopen. Voor elke afdeling is er een apart programma. Zo zijn de schoonheidsspecialisten voor de nieuwe locatie Berendonck al begin maart met hun training gestart en zo gaan we te werk bij alle afdelingen volgens een strakke planning. Met een speciale onboarding app maken we nieuwe Thermen medewerkers beter wegwijs in de organisatie. Ook loopt iedereen een dagje mee op een andere vestiging om het echte Thermen gevoel te ervaren.”

Heeft solliciteren nog zin?

“Op dit moment zitten we volop in de selectieprocedures en het opstarten van de inwerkprogramma’s. Wel blijven we de komende tijd nog fors inzetten op de werving van bedienend personeel, masseurs en schoonheidsspecialisten. Juist ook parttimers zijn van harte welkom. In de bediening laten we kandidaten graag een proefdagje meedraaien, want ons restaurant is een warme omgeving om in te werken. Niet iedereen kan daar tegen.”

Geïnteresseerden die de voorlichtingsbijeekomsten en speeddates van UWV en WerkBedrijf hebben gemist kunnen voor vacatures terecht op de website www.werkenbijthermenberendonck.nl

Meer weten?